Συναυλίες Αφιερώματα Αφηγήσεις Στέκια «Babam ve Oğlum» Βραδιά τσαμπούνας Μουσικές Παραστάσεις Προβολές πρόγραμμα 2010 2009 David Lynch FILM NOIR Facebook Lerotika Marinella Party Simone Mongelli e-mail twitter Δελτίο ειδήσεων: Μουσικά νέα της Σύρου Εκκλησιαστική μουσική Η Ανατολή συναντά τη Δύση Κουμεντάκης Με τα φτερά του αυτοσχεδιασμού… Με τον ενθουσιασμό των χεριών μας Μουσικές παρέες γράφουν ιστορία... ΝΤΠ Νίκος Τουλιάτος Ορχήστρα των Χρωμάτων Τα παιδιά ανοίγουν τη γιορτή… ενημέρωση It’s only a paper moon Salonumuz Klimalidir program en Francais program in English «Ο κόσμος των ονείρων» Ίχνη του Ανέμου... Από τον Μάρκο έως τον Άσιμο Αφηγήσεις παραμυθιών Εισιτήρια Διαρκείας Επιστολές προς νεώτερους πολίτες Κάτω από τον ζεστό ουρανό της μουσικής Μουσική και ποίηση Νότης Μαυρουδής Οι "Πεμπτιανοί" παίζουν Βαμβακάρη Πέμπτη 12 Αυγούστου Παναγιώτης Μάργαρης Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου Ποίηση και Μουσική: Οι δίδυμες αδερφές Ρεσιτάλ Φλαμένκο Σεργιάνι στα σοκάκια της Απάνω Χώρας... Στην Πηγή Συνάντηση Γέλιου Συναυλία Γιάννη Χαρούλη Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου - Χρήστου Θηβαίου Συναυλία Νίκου Κυπουργού Το χρονικό ενός έρωτα Τρίτη 24 Αυγούστου Τρίφωνο Ψαραντώνης αποχαιρετώντας το καλοκαίρι... στον Άγιο Θανάση

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η Ανατολή συναντά τη Δύση



Παρασκευή 9 Ιουλίου,

Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

21:00 Η Ανατολή συναντά τη Δύση

Η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης όπου μέσα στους αιώνες συγκεντρώνονται και χωνεύονται οι επιδράσεις από διάφορους λαούς της Μεσογείου της Ανατολής και της Δύσης και αφομοιώνονται από το ελληνικό τοπίο συνθέτοντας και συντελώντας στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού. Το πρωτογενές υλικό και η επίδραση από τη Δύση δίνουν τη δυνατότητα στους έλληνες να επεξεργαστούν με νέα εργαλεία κάθε φορά το κεφάλαιο της ίδιας διαχρονικής μουσικής τους. Η επίδραση της παραδοσιακής μουσικής στη λόγια μουσική ξεκινά από το 19ο αιώνα και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Φυσικά στον ανοικτό αυτό διάλογο οι εντάσεις είναι υπαρκτές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ιδεολογικές.

Ένα δείγμα «αυτού του κόσμου» θα δείξουν σε αυτή τη βραδιά οι σπουδαίοι συντελεστές μια βραδιά για τις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη. Θα ακουστεί πρωτογενές υλικό από τα βάθη του μουσικού πλούτου της Τυνησίας, του Αφγανιστάν, της Τουρκιάς, της Μεσοποταμίας και εν γένει της Μεσογείου.

Η βραδιά περιλαμβάνει τρία έργα του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη με την Μάρθα Μαυροειδή στο λαούτο και το κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας των Χρωμάτων: Οδυσσέας Κορέλλης (ΑΆ βιολί), Φράντς Σεστάνι (ΒΆ βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Βαγγέλης Νίνα (βιολοντσέλο)

Θα παιχτούν τα έργα:

  • Typewriter Tune για λάφτα (καρσιλαμάς και συγκαθιστός)
  • Typewriter Tune για βιολί (σέρρα: ο ποντιακός πυρρίχιος)
  • Point of No Return για κουαρτέτο εγχόρδων (ζεϊμπέκικο και αμανές)

Βασίζεται σε δυο σμυρναίικα τραγούδια που τραγουδούσε η Μαρίκα Παπαγκίκα: "Μανάκι μου, μανάκι μου" και "Σμυρναίικο μινόρε". Τη συναυλία συμπληρώνει πρόγραμμα για λάφτα, καθώς και έργα των: Νίκου Σκαλκώτα (ελληνικοί χοροί), Αιμιλίου Ριάδη (ρεμπέτικο), Μιχάλη Αδάμη (κωίτικα II), Γιάννη Δροσίτη (νησιώτικα)

Ο Γιώργος Κουμεντάκης που έργα του παίζονται στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου γνωστός στο πανελλήνιο από την μουσική επένδυση της πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004 θα προλογίσει τη βραδιά.

Είσοδος 10 και 5 ΕΥΡΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου